Vadehavsøsters

I Nationalparken Vadehavet kan du plukke dine egne østers direkte fra østersbankerne.

Østers i Nationalparken Vadehavet

Nationalpark Vadehavet rummer helt uventede og overvældende oplevelser, og der er mange måder at opleve verdens vigtigste tidevandszone, Nationalpark Vadehavet og UNESCOs Verdensnaturarv på. Ønsker du at få alle sanser stimuleret, så er en østerstur den ultimative oplevelse. Du kommer helt tæt på, når vi blot få hundrede meter ude på vadefladen finder østersbankerne, hvor du kan plukke masser af østers – verdens frækkeste råvare.

Psst.... Vidste du?

Vadehavsøstersen er en invasiv art, hvilket betyder den oprindeligt ikke levede naturligt i dette område..

Faktisk blev den østersart som idag kan plukkes ud fra Rømø og den sønderjyske kyst, nemlig Stillehavsøstersen, importeret fra Japan i 1900-tallet.

Forinden Stillehavsøstersen levede den Europæriske østers i stor bestand, men blev næsten helt udryddet af en sygdom og andre forhold i havet. Idag kan man dog stadigvæk være heldig at støde på en europæisk østers, men slet ikke i det antal som Stillehavsøstersen befinder sig i.

Du kan plukke Vadehavsøsters på den nordøstlige og sydøstelige side af Rømø. Samt findes der mange østers ud fra Hjerpsted/Højer. 
Østersne er ofte samlet i store grupper også kaldet østersbanker.

Østers sæsonen starter ofte fra sidst i oktober til slut april. Østersne kan nemlig først spises, når vandtemperaturen er tilpas kold, så der ikke findes giftige bakterier i dem. 

I vadehavet rundt omkring Rømø og op langs kysten til Esbjerg, kan du finde rigtig mange østers af arten Stillehavsøsters (Crassostrea gigas).

Dette skyldes at man i 1900-tallet begyndte at importere østers fra Japan til Europa, da den oprindelig europæiske østers var begyndt at uddø pga. sygdom.

Når tidevandet er lavt nok, dukker der østersbanker op fra Vadehavet. Østersbankerne kan du finde blot få hundrede meter ud fra kysten.

Når du så har fundet en østersbanke, skal du finde de østers, som har lagt mindst tid over vandet, så de bakterier der evt. kunne ligge, er blevet skyldes væk af havvandet.

Vi anbefaler at tage med en guide, hvis man ikke har prøvet det før.

Book en østerstur

Sammen med lokale guider kan du få den allerbedste oplevelse ude på vaden, hvor flere millioner af østers ligger og er klar til at blive plukket og bragt med hjem.

Østersophold for 2 personer

Kombinér en overnatning med en østerstur og få en weekend sammen din partner, i ikke vil glemme.

Østers sæsonen

I de kolde måneder frem fra september/oktober og frem til april måned, kan du selv samle østers, du må tage dem med hjem og nyde derhjemme eller nyde dem ude i den friske luft. Østersen kan spises på mange måder, faktisk er det næsten kun fantasien der sætter grænser for hvordan du kan tilberede en Østers. Et godt tip er at drikke vin eller kold øl til Østers.