Udforsk Højer

Højer by er en lille by med ca. 1300 indbyggere. Byen har en kirke vest for byen og torvet som har nogle smalle gader og flere fredede bygninger.
Visit Rømø Tønder
Online guides

Nummer 1

Højer mølle

Højer Mølle er en Hollandsk Mølle, fra 1857.

Møllen er syv etager, højden er 22 m og så er den Nordeuropas højeste træmølle. 

Møllen var i drift i 1972, så blev den restaureret i 1976-77.. som så blev indrettet som et Museum og naturcenter. Fra møllens omgang er der en imponerende udsigt i alle retningerne. 

Sydvest fra møllen ligger Møllehaven, hvor der er fri adgang. Haven er anlagt som en typisk vestslesvigsk have fra begyndelsen af 1900 tallet, med stengærder, bænke,grotte, og pavillion, den indeholder udelukkende planter, der var kendt i Danmark på den tid. Der er informationsskilte ved begge indgange til haven, hvis man vil vide mere.

Når man fra møllen går mod syd ad Møllegade, hvor der er små gamle huse, ligger stuehuset til de såkaldte kogsinspektørgård på højre side med gavlen helt ud til gaden.

Gården blev genopbygget i 1758 efter den store brand i 1756. 

 

Udlængerne blev nedrevet i 1947.

Nummer 2

Kirken

Måske er Højer Kirke den første og ældste kirke, den ældste del af kirken stammer fra tiden omkring 1100, oprindelig bestod kirken af skib, kor og apsis, men senere hen blev det fjernet. hvor sandsynligvis blev korsarmene, tårnet og våbenhuset tilføjet i løbet af 1400 tallet.

Nummer 3

Højer Vandtårn

Højer Vandtårn blev opført i 1934, vandtårnet er 20 meter høj of ligger på et af de højeste punkter i byen. 

I Dag kan man via 34 m lang vindeltrappe på fra bunden og op i den tidligere vandtank, hvor man kan komme op og få en skøn udsigt over landskabet, vadehavet, med øerne Sild og Rømø,der er også udsyn til blandt andet 8 kirketårne. Der også er mulighed for at gå hele vejen rundt om tårnet.

Nummer 4

Byen bag Digerne

Diget er officielt det Dansk-tyske dige, som er det seneste havdige i Danmark, og blev opført 1979-1981. Diget går fra Emmerlev Klev i nord til Hindenburg-dæmningen til sild i syd.

Diget beskytter Tøndermarskens 12.000 jord og 15.000 beboere mod oversvømmelser i forbindelse med stormfloder i Vadehavet…

Nummer 5

Kunst og Kunsthåndværk i Højer

Højer er især meget kendt for sit kunst og håndværker, Som er:

 • Tekstil/Tegning/Akvarel
 • Maleri
 • Tekstil/Maleri
 • Maleri/Mixed Media
 • Maleri og skulptur
 • Skulptur og tegning
 • Skulptur
 • Vadehavets Malerier og billedskæring
 • Kunstudstillinger
 • Keramik
 • Træskulptur og kunst
 • Maleri og Grafik
 • Akvarel/Kalligrafi/Tegning/Sang
 • Film – Videoinstallation/Grafik/Tegning/Akvarel

Nummer 6

Marskstien

Vandrestien følger fortrinsvis diger of markveje og som er markeret ved mange anvisning pæle. Stien er hele sin længde 54 kilometer lang, men man kan også tage mindre afstand.

Nummer 7

Højer Sluse

Højer Sluse vest for Tønder, er bygget samtidig med Højer- siltoft – diget fra året 1861.

Førhen kunne skibe sejle ind i Højer Kanalen, med en åben Sluse kunne Skibe med mast sejle til Højer Havn, som blev anlagt inden for diget.

 

Vidåslusen er en afvandingssluse. Slusens formål er at tillade vandets gennemstrømning i en retning og forhindre vandbevægelse i den modsatte retning.

Det er Vidåslusen, der afvander Vidåen. Det vil sige, at slusen sørger for, at vand fra Vidåen kan løbe ud i Vadehavet, mens den forhindrer vand fra Vadehavet i at løbe ind i Vidåen, hvis vandstanden i Vadehavet bliver højere end inden for diget. Det sker ved hjælp af sluseporte, der åbner og lukker automatisk.

 

Nummer 8

Emmerlev Klev

4 kilometer nordvest for højer ved Vadehavet ligger Emmerlev Klev, som er et smukt sted at tage hen, lyset skifter hele tiden, og man opdager hurtigt nogle smukke fugle, de er nemlig overalt, fordi de benytter sig af havet, hvor de spiser, samtidig sørger de for baggrundsmusik. 

På stranden kan man finde fantastiske sten fra Skandinavien og Østersøområdet. Og hvis man går et stykke længere mod nord, vil man i klitten se et sort lag, som indeholder grene som er gnavet af bævere for over 100.000 år siden.

da_DK

Tilmeld dig nyhedsbrevet

bliv opdateret omkring de nyeste oplevelser, events, guides og meget mere.

Ved tilmelding af nyhedsbrevet, acceptere du vores privatlivspolitik, og du vil fremadrettet modtage nyhedsmails og kampange tilbud.

VIND ET OPHOLD

DELTAG I VORES KONKURRENCE

Dage
Timer
Minutter
Sekunder

Mange tak

Fordi du har valgt at hjælpe os med at blive bedre, Det betyder meget at vi kan udvikle os til at yde en bedre service til vores besøgende

Beskriv her ved siden af hvad du har oplevet hvad der kunne være bedre. Beskriv så godt du kan.

Feedback formular

Skriv din feedback anonymt her i vores formular