Sådan oplever du Sort Sol

Sort sol finder du i efteråret og foråret, når flokke af stære flyver sydpå og tilbage. De store flokke laver en dans før de sætter sig i det høje græs for at overnatte. Denne dans er også kendt som Sort Sol.
Visit Rømø Tønder
Online guides

Hvad er Sort sol

Sort Sol er et naturfænomen hvor stærene samles i store flokke for at overnatte. Samlingen sker hovedsageligt for at beskytte sig mod rovfugle. Rovfuglene har nemlig svært ved at fange et bytte, når fuglene samles i grupper op imod 1.5 million fugle.

"Sæsonen for Sort Sol er fra slut august til slut oktober og igen fra marts og til april."

Dog kan man sagtens opleve sort sol i november og december, men ikke i samme omfang som man kan i højsæsonen.

Sort Sol spiller sig altid ud ved solopgang og solnedgang. som tilskuer vil man ofte opleve Sort Sol om aftenen inden solnedgang. I disse timer vil man opleve grupper af stære flyve ind og sætte sig i det høje siv for at overnatte, gruppernes størrelse varierer fra omkring tusinde op til flere hundrede tusinde.

Der er ikke en aften hvor Sort Sol er det samme, da hele showet afhænger af hvordan rovfuglene jager netop den dag. Hvis rovfuglene angriber de store flokke vil man kunne opleve at fuglene gentagne gange sætter sig og flyver.

 

_MG_5271
Sort Sol i Tøndermarsken

Hvordan ser man sort sol

Kort sagt så kan man være heldig at se Sort Sol i næsten hele vadehavs området, så længe der er meget plads og grønne åbne sletter så kan de store flokke af stære lande, lette og danse den eftertragtede dans som vi kalder Sort Sol.

Men selvfølgelig kan man ikke køre området tyndt for at finde fuglene. Derfor så har vi udpeget nogle områder hvor det ofte finder sted.

Sort-sol-kort

Se en video om Sort Sol

Afspil video
PLANLÆG DIN SORT SOL

Du kan opleve fra september og oktober/november og igen fra Marts til midt april. I perioderne har du størst sandsynlighed i timerne før og efter solopgang og solnedgang

Hvad skal du medbringe

Ting der gøre oplevelsen lidt bedre.

Hvis du vælger guidede tur

Hvis du vælger at tage på en guided tur, slipper du for at sidde fast i kø og derefter finde en ledig parkeringsplads, For trafikken er meget tæt så længe der er sort sol. Derudover så spare du også timer på at lede efter de mange stære.

Hvis du køre selv

Pakker du selv bilen skal du være opmærksom på at der ofte kan være utrolig meget trafik omkring de populære steder. Vi anbefaler at man benytter sig af en af de guidede ture som man kan komme på en bus der kører ud til Sort sol.

_MG_5267
Sort Sol i Tøndermarsken

Find en
Sort Sol guide

En guide kan ikke kun hjælpe dig med at finde stærene, de giver dig også en god oplevelse i selvskab med mange andre fugle kikkere og entusiaster. 

spændende foredrag omkring fuglene og en forklaring på hvad Sort Sol fænomenet egentlig går ud på. Der er ingen tvivl om at du vil komme hjem med en oplevelse og interessant viden efter en tur med en Sort Sol guide.

Mangler du et sted at overnatte ?

HVOR KOMMER STÆRENE FRA?

STÆREN I DANMARK

Stærene kommer fra alle landene omkring Østersøen og Norge. Lige før stærene går ned i rørskovene for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen – dette kaldes sort sol og kan f.eks. opleves i marsken ved Højer.

Sort sol afsluttes hver aften med at stærene sætter sig til ro i tagrørene, normalt op til en time før solnedgang.

Overnatningsområderne flyttes hele tiden for at snyde rovfuglene, og fordi tagrør efter nogle dages benyttelse brækker, så stæren bogstaveligt talt kommer til at sidde med fødderne i vand.

Hvor mange stære kan du være i en flok

Sort sol i Tøndermarsken kan enkelte gange rumme op til en million fugle. Når overnatningsflokken bliver større end 500.000 fugle, splittes flokken dog normalt op, da der bliver for megen uro.

Stærenes dans bestemmes af antallet af rovfugle og vejret. De optimale forhold er en relativ stille og tør aften, samt et passende antal rovfugle, som er med til at skabe de flotte formationer på himlen. På en stormende og regnfuld aften uden rovfugle, dykker stærene ret hurtigt ned og går til ro for natten i rørskoven.

Forår og efterår ses stæreflokke på mange tusinde

da_DK

Tilmeld dig nyhedsbrevet

bliv opdateret omkring de nyeste oplevelser, events, guides og meget mere.

Ved tilmelding af nyhedsbrevet, acceptere du vores privatlivspolitik, og du vil fremadrettet modtage nyhedsmails og kampange tilbud.

VIND ET OPHOLD

DELTAG I VORES KONKURRENCE

Dage
Timer
Minutter
Sekunder

Mange tak

Fordi du har valgt at hjælpe os med at blive bedre, Det betyder meget at vi kan udvikle os til at yde en bedre service til vores besøgende

Beskriv her ved siden af hvad du har oplevet hvad der kunne være bedre. Beskriv så godt du kan.

Feedback formular

Skriv din feedback anonymt her i vores formular