Sort Sol i Marsken

Store sværme af stære trækker over marsken især i foråret og i efteråret. Fuglene samler sig om aftenen, inden de går til ro og danner mørke skyer på himlen. Derfor “sort sol”. 

Book en Sort Sol tur

Få mere ud af din sort sol oplevelse. En professional guide kan hjælpe dig med at finde fuglene. Han kender sit område og kan fortælle om naturen, om fuglene og om andre seværdigheder.

Sort Sol kan opleves særligt ved Vadehavskysten og i Marsken ved Tønder. Her kan har fuglene gennem mange år stoppet inden de drager sydpå og igen nordpå i foråret.

Nogle af de bedste steder at opleve Sort Sol er området omkring grænsen til Tyskland.

Sort Sol sæsonen starter i september og slutter i omkring oktober/november.

i foråret kan man igen opleve Sort Sol fra Marts til April.

Sort Sol opstår når fuglene tager på træk, dvs. at de enten tager sydpå i vinterhalvåret for at finde føde og igen i foråret når de igen drager nordpå.

Den bedste måde at opleve Sort Sol på er at tage på en guidet tur.
Der findes nemlige Sort Sol busture hvor man tager en fælles tur med en guide, hvor guiden fortæller om fuglene.

Fordelen ved at tage på en guidet tur er at man kan næsten være 100% sikker på at man finder fuglene, der hvor de har valgt at sætte sig for den aften man vil afsted.

Book en tur her:
https://www.romo-tondershop.dk/vare-kategori/oplevelser-og-ture/?jsf=epro-posts&tax=product_cat:112

Sort Sol i Vadehavet

Hvad er Sort Sol

Hvert efterår og forår sker der et af naturens vidundere lige midt i Tøndermarsken og i Vadehavsområdet. Op til 1.5 millioner stære samles på det præcis samme sted, for at overnatte i det høje græs. 

Men lige inden der bliver slukket for lyset og natten lægger sig, kan de mange stære være uheldige at møde de sultne rovfugle, og det er netop denne kombination resultere i det som vi er kommet for at opleve, nemlig dansen mellem liv og død, når stærene danner flotte formationer for at undgå rovfuglenes kløer.

Denne makabre dans er også kaldet Sort Sol når flere tusinde til millioner af fugle flyver i formation.

Grunden til at de flyver sammen i store flokke, er at det gør det meget svære for rovfuglen at fange den enkelte fugl.

Psst.... Vidste du?

Når stæren flyver i store formationer for at undgå rovfuglene, så kan en stær registrerer bevægelser fra 6-8 af de fugle der flyver ved siden af. Det faktisk på denne måde at fuglene kan flyve så præcist uden at ramme hinanden under det kaotiske luftshow.

Sort Sol i Marsken

Oplev det i Tøndermarsken

Tøndermarsken er et af de steder i Danmark, hvor vi oplever størst aktivitet af Sort Sol, her kan fuglene nemlig nemt finde overnatning og føde i den periode de er på besøg.

Tøndermarsken er et stort vådområde, hvor der findes masser af tagrør som er en en høj sivplante hvor fuglene kan sidde i sikkerhed for rovfugle.

Overnatningområderne bliver konstant flyttet

Fuglene finder konstant nye steder at overnatte, dette skyldes delvist rovfugle og at de de tagrør de sidder på knækker og faktisk blive lagt helt ned, når der er for mange fugle der har brugt dem igen og igen.

Har du lyst til at opleve Sort Sol?

fænomenet er noget der skal opleves, også selvom du ikke har den store interesse for fugle.
Man bliver hurtigt overvældet af hvor enormt det er og hvor voldsom lyden kan være når man står mindre end 50 meter fra en flok på 1 million stære.

Book din tur her : https://www.romo-tondershop.dk/vare-kategori/oplevelser-og-ture/?jsf=epro-posts&tax=product_cat:112