Sådan oplever du Sort Sol

Sort sol finder du i efteråret og foråret, når flokke af stære flyver sydpå og tilbage. De store flokke laver en dans før de sætter sig i det høje græs for at overnatte. Denne dans er også kendt som Sort Sol.
Visit Rømø & Tønder
Online guides
1

Hvad er Sort sol

Sort Sol er et naturfænomen hvor stærene samles i store flokke for at overnatte. Samlingen sker hovedsageligt for at beskytte sig mod rovfugle. Rovfuglene har nemlig svært ved at fange et bytte, når fuglene samles i grupper op imod 1.5 million fugle.

Dog kan man sagtens opleve sort sol i november og december, men ikke i samme omfang som man kan i højsæsonen.

Sort Sol spiller sig altid ud ved solopgang og solnedgang. som tilskuer vil man ofte opleve Sort Sol om aftenen inden solnedgang. I disse timer vil man opleve grupper af stære flyve ind og sætte sig i det høje siv for at overnatte, gruppernes størrelse varierer fra omkring tusinde op til flere hundrede tusinde.

Der er ikke en aften hvor Sort Sol er det samme, da hele showet afhænger af hvordan rovfuglene jager netop den dag. Hvis rovfuglene angriber de store flokke vil man kunne opleve at fuglene gentagne gange sætter sig og flyver.

Sort Sol billede fra Marsken

Sort Sol billede fanget i Tønder Marsken lige udenfor Tønder. På billedet ses op til mange tusinde stærre.
Stærreflokkene kan samles på et antal opimod 1.5 million.

2

Hvordan ser man sort sol

Kort sagt så kan man være heldig at se Sort Sol i næsten hele vadehavs området, så længe der er meget plads og grønne åbne sletter så kan de store flokke af stære lande, lette og danse den eftertragtede dans som vi kalder Sort Sol.

Men selvfølgelig kan man ikke køre området tyndt for at finde fuglene. Derfor så har vi udpeget nogle områder hvor det ofte finder sted.

  • Aventoft, ved grænsen
  • Syd for Højer sluse
  • Vest for Skærbæk
  • Grænselandet ved Rudbøl
  • Ballum
Sort sol 
Billederne må bruges i forbindles med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndermarsk Initiativet. Credit: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet.
3

Gode tips til din oplevelse

Planlæg

Du kan opleve fra september og oktober/november og igen fra Marts til midt april. I perioderne har du størst sandsynlighed i timerne før og efter solopgang og solnedgang

Medbring selv

Ting der gøre oplevelsen lidt bedre.

  • Tag et kamera med, men sørg for at Flashen er slået fra, da det kan skræmme fuglene
  • Klapstol, Det kommer til at være lidt ventetid, så en stol vil være perfekt at have med på turen. Husk at den ikke må være mere tung end du kan bære den på en lille tur.
  • Husk at medbring tøj til at side stille udenfor i alt slags vejr.
  • Kikkert, da det altid er sjovere når man kan se meget mere.

Vælg en guidet tur

Hvis du vælger at tage på en guidet tur, slipper du for at sidde fast i kø og derefter finde en ledig parkeringsplads, For trafikken er meget tæt så længe der er sort sol. Derudover så spare du også timer på at lede efter de mange stære.

3

Stæren i Danmark

Stærene kommer fra alle landene omkring Østersøen og Norge. Lige før stærene går ned i rørskovene for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen – dette kaldes sort sol og kan f.eks. opleves i marsken ved Højer. Sort sol afsluttes hver aften med at stærene sætter sig til ro i tagrørene, normalt op til en time før solnedgang. Overnatningsområderne flyttes hele tiden for at snyde rovfuglene, og fordi tagrør efter nogle dages benyttelse brækker, så stæren bogstaveligt talt kommer til at sidde med fødderne i vand.

 

HVOR MANGE STÆRE KAN DU VÆRE I EN FLOK

Sort sol i Tøndermarsken kan enkelte gange rumme op til en million fugle. Når overnatningsflokken bliver større end 500.000 fugle, splittes flokken dog normalt op, da der bliver for megen uro. Stærenes dans bestemmes af antallet af rovfugle og vejret. De optimale forhold er en relativ stille og tør aften, samt et passende antal rovfugle, som er med til at skabe de flotte formationer på himlen. På en stormende og regnfuld aften uden rovfugle, dykker stærene ret hurtigt ned og går til ro for natten i rørskoven. Forår og efterår ses stæreflokke på mange tusinde

Indhold oversigt

Danmarks østersfestival
Inspiration til oplevelser

7 festivaler og arrangementer du skal opleve

Sønderjylland er spækket med oplevelser og især i og omkring Rømø & Tønder.
Vi har samlet 7 arrangementer eller festivaler som du skal opleve i det sydvestjyske.

Inspiration til oplevelser

10 aktive sommeroplevelser

GPS’en er sat mod Sønderjylland, og din ferie venter på dig med masser af oplevelser. Derfor har vi samlet 10 seværdigheder, du skal besøge på din ferie.