Vadehavet
Vadehavet er en kyststrækning, der løber fra Den Helder i Holland op til Esbjerg i Danmark og som er dannet af Weichsel-istiden.
Vadehavet er kendtegnet ved, at bunden har en meget lav dybde langs kysten, som derfor giver en stor forandring i landskabet, når tidevandet løber frem og tilbage. Faktisk kan vandstanden på nogle steder variere med op til 2 meter i almindelige vejrforhold.
Under en stormflod kan vandstanden stige med op til 3-4 meter, hvilket også er derfor man har bygget diger langs Vadehavets kyst, da man foruden ville have oversvømmede marker, byer og veje.
Marsken bag digerne
Bag ved digerne ligger marsklandet, som har et meget unikt udseende med dens bare og flade overflade. Marsklandet er opstået af jord, der er blevet tilført over mange tusinde år, af tidevandet, der har skyldet organisk materiale og ler op ad kysten. Denne ler og jord som er dannet, er utrolig frugtbar for både planter og dyr.
Faktisk så finder man idag mange urter og planter som kun vokser i marsken og vadehavsområdet.
Nationalparken har en meget stor betydning for fuglene, især når de trækker mod syd for vinteren. Her lander fuglene nemlig og spiser sig godt mætte, inden de tager den lange tur forbi alperne.
Netop af denne grund, finder man en meget stor diversitet i fuglearter i vadehavsområdet.
På kysten, hvor græsset kan gro i vadehavet, går der ofte får og græsser, for at vedligeholde arealerne, samtidig med at fårene får god næring fra de planter der vokser i området. Når fårene og lammene har græsset på de planter, som vokser i det saltede vand, får kødet på lammene en meget unik smag, som anses som en gastrooplevelse.
Tidevandet i vadehavsområdet er lidt mere specielt, da man ved flod (højvande) kan se hav, så langt øjet rækker og når der er ebbe (lavvande) kan man se havbund, så langt øjet rækker.
Vandstanden kan variere under normale vejrforhold med op til 2 meter.
Stormflod er når vejrforholdene er meget kraftige, samtidig med at der er højvande. Dette kan resultere i meget høje vandstande. Vandstandene kan stige med op til 4 meter, hvilket betyder, at digerne presses til det yderste, hvorfor der nogle gange sker et brud på digerne.
Specielt for Vadehavet
Rømø Østers
Rømø-Østers har gennem årtier tilpasset sig den vilde tilværelse på Vadehavets vidstrakte bankeområder og den helt specielle rytme mellem ebbe og flod, storm og is.
Kveller
Kveller er en salturt, der vokser vildt i Vadehavsområdet. Da den vokser i saltvand, indeholder den naturligvis salt og er derfor brugt ofte i salater eller som tilbehør til nogle af de lokale råvarer, som f.eks. Rømø Østers og Rømø Rejer
Sælsafari
Fra maj til september kan man opleve sælerne, der ligger og hviler sig på sandbankerne i vadehavet. Hvis du har lyst til at opleve sælerne, kan man tage med en sælsafari på en trækutter og høre guiderne fortælle om vadehavet og sælerne.
Ting du kan opleve i Vadehavet
Guidet Østerstur
Om du har smagt østers før eller ej, så er dette et must-see og noget, du kan opleve sammen med familie eller venner. Med et par gummistøvler og en guide, indtager I Vadehavet, på jagt efter de værdifulde Rømø Østers.
Vadehavsvandring
Om du aldrig har været på vaden eller om du er naturelsker der kommer der igen og igen, så er en Vadehavsvandring en oplevelse for alle. Turen går fra Vadehavsmedjen i ballum ud på vadehavet, hvor der er rig mulighed for at udforske livet i underbunden og i vandoverfladen samt at nyde det fugleliv som stortrives i verdens største spisekammer.
Sort Sol
Sort Sol er et naturfænomen, som man kan se i efteråret og foråret, når flere hundredetusinde stære trækker sydpå for vinteren, og tilbage igen, når forårets lune vejr tillader det.
SælSafari
Fra maj til september kan man opleve sælerne, der ligger og hviler sig på sandbankerne i vadehavet. Hvis du har lyst til at opleve sælerne, kan man tage på sælsafari med en trækutter og høre guiderne fortælle om vadehavet og sælerne.
Mærk tidevandet
Noget man bare skal afprøve, er at befinde sig i Vadehavet, når tidevandet skifter. Der er noget magisk over at kunne mærke vandet trække ind over fødderne og være vidne til, når vandstanden stiger, hvilket den gør hver eneste dag.
Bade på den "næsten uendelige strand"
Stranden på Rømø er ikke nogen almindelig strand, den er nemlig så stor, at på det bredeste led, er stranden op til 3 km bred. Det betyder også, at når der er lavvande, så kan man gå meget langt ud i vandet, før man ikke kan bunde mere.
Tønder Marsken
Marsken er skabt af vadehavet igennem tiderne, derfor finder man et utroligt frodigt område, med masser af smuk natur og dyreliv.
Vadehavets big five
Oplev vadehavets 5 store dyr: Havørn, Vandrefalk, Blå Kærhøg, Bramgås og forhåbentlig også Vadehavets største rovdyr, Spættet Sæl.