Nationalparken Vadehavet

Natur som er skabt over 60.000 år og som i dag har mange vidundere. Vadehavet på vestkysten er en del af UNESCO verdensarv og Danmarks Nationalpark.

Visit Rømø Tønder

Online guides

UNESCO VERDENSARV

Vadehavet

Vadethavet er en kyststrækning der løber fra Den Helder i Holland op til Esbjerg i Danmark, som er dannet af Weichsel-istiden.

Vadehavet er kendtegnet ved bunden har en meget lav dybde langs kysten, som derfor også giver en stor forandring i landskabet når tidevandet løber frem og tilbage. Faktisk så kan vandstanden på nogle steder varierer med 2 meter i alminde vejrforhold. 

Under en stormflod kan vandstanden stige med op til 3-4 meter, hvilket også er  derfor man har bygget dæmninger langs Vadehavet, da man foruden ville have oversvømmede marker, byer og veje. 

Marsken bag digerne

Bag ved digerne ligger marsklandet, som har et meget unikt udseende af en bar og flad overflade. Marsklandet er jord der er blevet tilført over mange år med tidevandet der har skyldet organisk materiale og ler op ad kysten. denne lerd eller jord som er dannet, er utrolig frugtbar for både planter og dyr.

Faktisk så finder man idag mange urter og planter som kun vokser i Marsken og Vadehavs området.

Blick über den Dollart nach Emden - Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer
Trækfugle i Vadehavet

Nationalparken har en meget stor betydning for fuglene og når de trækker imod syd. Her lander fuglene nemlig og spiser sig godt mætte inden de tager den lange tur forbi alperne.

Netop af denne grund finder man en meget stor diversitet i fugle arter i vadehavsområdet

Vadehavslam / får

På kysten hvor græsset kan gro i vadehavet, går der ofter får for at vedligeholde arealerne, samtidig med at fårene får god næring fra de planter der vokser. Når fårene og lammene har græsset på de planter som vokser i det saltede vand, får kødet på lammene en meget unik smag, som anses som en gastro oplevelse.

Tidevand

Tidevandet i vadehavsområdet er lidt mere specielt, da man ved flod (højvande) kan se hav så langt som øjet rækker og når der er ebbe (lavvande) kan man se havbund så lang som øjet rækker.

vandstanden kan varier under normale vejrforhold med 2 meter.

Stormflod

Stormflod er når vejrforholdene er meget kraftige samtidig med at der er højvande, som kan resultere i meget høje vandstande. vandstandende kan stige med op til 4 meter. hvilket betyder at digerne er meget pressede, og der sker nogle gang et brud på digerne.

Specielt for Vadehavet

Rømø & Tønder - Østers

Rømø Østers

Rømø-Østersen har gennem årtier tilpasset sig den vilde tilværelse på Vadehavets vidstrakte bankeområder og den helt specielle rytme mellem ebbe og flod, storm og is.

Queller im Wattenmeer

Kveller

Kveller er en salturt, der vokser vildt i Vadehavsområdet. Da den vokser i saltvand indeholder den naturlighvis salt og er derfor brugt ofte i salater eller som tilbehør til nogle af de lokale råvare, som f.eks. Rømø Østers og Rømø Rejer

Horsehead seal on Helgoland Island, German Bight, Germany

Sælsafari

Fra maj til september kan man opleve sælerne der ligger og viler sig på sandbankerne i vadehavet. Hvis du har lyst til at opleve sælerne, kan man tage med en sælsafari på en trækutter og høre guiderne fortælle om vadehavet og sælerne.

Ting du skal opleve i Vadehavet

Guidet Østerstur

Om du har smagt østers før eller ej, så er dette et must-see oplevelser du kan opleve sammen med familie eller venner. Med et par gummistøvler og en guide indtager i Vadehavet på jagt efter de værdifulde Rømø Østers.

Sort Sol

Sort Sol er et naturfænomen som forekommer i efteråret og foråret, når flere hundredetusinde stære trækker sydpå og tilbage.

SælSafari

Fra maj til september kan man opleve sælerne der ligger og viler sig på sandbankerne i vadehavet. Hvis du har lyst til at opleve sælerne, kan man tage med en sælsafari på en trækutter og høre guiderne fortælle om vadehavet og sælerne.

Mærk tidevandet

Noget man bare skal afprøve er at befinde sig i Vadehavet, når tidevandet skifter. Der er noget magisk over at kunne mærke vandet trække ind over føderne, og være vidne til når vandstanden stiger som den gør hver eneste dag.

Bade på den "næsten uendelige strand"

Stranden på Rømø er ikke nogen almindelig strand, den er nemlig så stor at på det breddeste led er stranden op til 3km bred. Det betyder også at når der er lavvande, så kan man gå meget langt ud i vandet, før at man ikke kan bunde mere

GåTur i Tøndermarsken.
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

Tønder Marsken

Marsken er skabt af vadehavet igennem tiderne, derfor finderm an et utroligt frodigt område med masser af smuk natur og dyreliv.

Luftfoto Rømø - Foto Knud E. Christensen (2)-1200px

Rømø Strand

Nordens største strand ligger midt i vadehavet, og er kaldt Rømø Strand. Stranden fylder omtrent halvdelen af øens areal. Hvert år strømmer millioner af gæster til stranden for at nyde vandet og sandstranden.

Guider i vadehavet

172880_vadehavssmedjen-3

Vadehavssmedjen

Vi tilbyder Sort Sol, Trin Bot, Hent Tidevandet, Springstage, Østersture, Snapseture, Lokal guidede ture.

Birdwatching.dk

Marit fra birdwatching.dk er en meget engaret fuglekikker, som også ved en del om vadehavet og marsken. Marit er den perfekte guide til fugleture.

W750H400_UMbpX38AAQEAAA4tCQs-XGavzD50w3EAAGb1ckEAAAAC

Sort Safari

Sort Safari tilbyder ture inden for Østers safari, sæl safari, sort sol og ander fugleture

DEL GERNE DENNE GUIDE, HVIS DU KUNNE LIDE DEN

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email
Del på whatsapp
WhatsApp
Oplevelses guiden
Bjarke Petersen

4+ dagene

Igen i år er det ikke kun musikken, publikum kan opleve, når Tønder Festival skydes i gang. I 2020 vil Tønder-området nemlig også summe af aktiviteter allerede inden festivalens start.

Læs mere »
Oplevelses guiden
Bjarke Petersen

Nationalparken Vadehavet

Natur som er skabt over 60.000 år og som i dag har mange vidundere. Vadehavet på vestkysten er en del af UNESCO verdensarv og Danmarks Nationalpark.

Læs mere »
Tønder Festival
Oplevelses guiden
Bjarke Petersen

Tønder Festival

Selvom teltpælene for længst er trukket op på mange af landets festivalpladser, så er der stadig unikke musikoplevelser i vente, for de festivalhungrende og musikinteresserede i den sidste weekend i august. Fundamentet er det samme, som det altid har været, når Tønder Festival løber af stablen den 27. – 30. august. Her finder du alt, hvad hjertet begærer af håndspillet musik, med rødder i blues, folk, country, rootsrock, cajun, oldtime samt andre tilstødende genrer.

Læs mere »

Tilmeld dig nyhedsbrevet

bliv opdateret omkring de nyeste oplevelser, events, guides og meget mere.

Ved tilmelding af nyhedsbrevet, acceptere du vores privatlivspolitik, og du vil fremadrettet modtage nyhedsmails og kampange tilbud.

Vi levere stadigvæk Rømø Østers

På trods af situationen så sender vi stadigvæk Rømø Østers ud i hele Danmark.

Mange tak

Fordi du har valgt at hjælpe os med at blive bedre, Det betyder meget at vi kan udvikle os til at yde en bedre service til vores besøgende

Beskriv her ved siden af hvad du har oplevet hvad der kunne være bedre. Beskriv så godt du kan.

Feedback formular

Skriv din feedback anonymt her i vores formular