Menu

Nationalparken Vadehavet

Natur som er skabt over 60.000 år og som i dag har mange vidundere. Vadehavet på vestkysten er en del af UNESCO verdensarv og Danmarks Nationalpark.
Visit Rømø Tønder
Online guides
UNESCO VERDENSARV

Vadehavet

Vadehavet er en kyststrækning, der løber fra Den Helder i Holland op til Esbjerg i Danmark og som er dannet af Weichsel-istiden.

Vadehavet er kendtegnet ved, at bunden har en meget lav dybde langs kysten, som derfor giver en stor forandring i landskabet, når tidevandet løber frem og tilbage. Faktisk kan vandstanden på nogle steder variere med op til 2 meter i almindelige vejrforhold. 

Under en stormflod kan vandstanden stige med op til 3-4 meter, hvilket også er  derfor man har bygget diger langs Vadehavets kyst, da man foruden ville have oversvømmede marker, byer og veje. 

Marsken bag digerne

Bag ved digerne ligger marsklandet, som har et meget unikt udseende med dens bare og flade overflade. Marsklandet er opstået af jord, der er blevet tilført over mange tusinde år, af tidevandet, der har skyldet organisk materiale og ler op ad kysten. Denne ler og jord som er dannet, er utrolig frugtbar for både planter og dyr.

Faktisk så finder man idag mange urter og planter som kun vokser i marsken og vadehavsområdet.

Nationalparken vadehavet
Trækfugle i Vadehavet

Nationalparken har en meget stor betydning for fuglene, især når de trækker mod syd for vinteren. Her lander fuglene nemlig og spiser sig godt mætte, inden de tager den lange tur forbi alperne.
Netop af denne grund, finder man en meget stor diversitet i fuglearter i vadehavsområdet.

Vadehavslam / får

På kysten, hvor græsset kan gro i vadehavet, går der ofte får og græsser, for at vedligeholde arealerne, samtidig med at fårene får god næring fra de planter der vokser i området. Når fårene og lammene har græsset på de planter, som vokser i det saltede vand, får kødet på lammene en meget unik smag, som anses som en gastrooplevelse.

Tidevand

Tidevandet i vadehavsområdet er lidt mere specielt, da man ved flod (højvande) kan se hav, så langt øjet rækker og når der er ebbe (lavvande) kan man se havbund, så langt øjet rækker.
Vandstanden kan variere under normale vejrforhold med op til 2 meter.

Stormflod

Stormflod er når vejrforholdene er meget kraftige, samtidig med at der er højvande. Dette kan resultere i meget høje vandstande. Vandstandene kan stige med op til 4 meter, hvilket betyder, at digerne presses til det yderste, hvorfor der nogle gange sker et brud på digerne.

Specielt for Vadehavet

Vadehavet og Østers - Foto Thomas Høyrup Christensen (10)-1600px

Rømø Østers

Rømø-Østers har gennem årtier tilpasset sig den vilde tilværelse på Vadehavets vidstrakte bankeområder og den helt specielle rytme mellem ebbe og flod, storm og is.

kveller

Kveller

Kveller er en salturt, der vokser vildt i Vadehavsområdet. Da den vokser i saltvand, indeholder den naturligvis salt og er derfor brugt ofte i salater eller som tilbehør til nogle af de lokale råvarer, som f.eks. Rømø Østers og Rømø Rejer

Horsehead seal on Helgoland Island, German Bight, Germany

Sælsafari

Fra maj til september kan man opleve sælerne, der ligger og hviler sig på sandbankerne i vadehavet. Hvis du har lyst til at opleve sælerne, kan man tage med en sælsafari på en trækutter og høre guiderne fortælle om vadehavet og sælerne.

Ting du kan opleve i Vadehavet

Guidet Østerstur

Om du har smagt østers før eller ej, så er dette et must-see og noget, du kan opleve sammen med familie eller venner. Med et par gummistøvler og en guide, indtager I Vadehavet, på jagt efter de værdifulde Rømø Østers.

Vadehavsvandring

Om du aldrig har været på vaden eller om du er naturelsker der kommer der igen og igen, så er en Vadehavsvandring en oplevelse for alle. Turen går fra Vadehavsmedjen i ballum ud på vadehavet, hvor der er rig mulighed for at udforske livet i underbunden og i vandoverfladen samt at nyde det fugleliv som stortrives i verdens største spisekammer.

Sort Sol

Sort Sol er et naturfænomen, som man kan se i efteråret og foråret, når flere hundredetusinde stære trækker sydpå for vinteren, og tilbage igen, når forårets lune vejr tillader det.

SælSafari

Fra maj til september kan man opleve sælerne, der ligger og hviler sig på sandbankerne i vadehavet. Hvis du har lyst til at opleve sælerne, kan man tage på sælsafari med en trækutter og høre guiderne fortælle om vadehavet og sælerne.

Mærk tidevandet

Noget man bare skal afprøve, er at befinde sig i Vadehavet, når tidevandet skifter. Der er noget magisk over at kunne mærke vandet trække ind over fødderne og være vidne til, når vandstanden stiger, hvilket den gør hver eneste dag.

Bade på den "næsten uendelige strand"

Stranden på Rømø er ikke nogen almindelig strand, den er nemlig så stor, at på det bredeste led, er stranden op til 3 km bred. Det betyder også, at når der er lavvande, så kan man gå meget langt ud i vandet, før man ikke kan bunde mere.

GåTur i Tøndermarsken.
Foto: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiativet. Billedet må benyttes i forbindelse med omtale af Tøndermarsken og/eller Tøndemarsk Initiativet.

Tønder Marsken

Marsken er skabt af vadehavet igennem tiderne, derfor finder man et utroligt frodigt område, med masser af smuk natur og dyreliv.

peregrine-falcon-3023839_1920

Vadehavets big five

Oplev vadehavets 5 store dyr: Havørn, Vandrefalk, Blå Kærhøg, Bramgås og forhåbentlig også Vadehavets største rovdyr, Spættet Sæl.

da_DK

Tilmeld dig nyhedsbrevet

bliv opdateret omkring de nyeste oplevelser, events, guides og meget mere.

Ved tilmelding af nyhedsbrevet, acceptere du vores privatlivspolitik, og du vil fremadrettet modtage nyhedsmails og kampange tilbud.

VIND ET OPHOLD

DELTAG I VORES KONKURRENCE

Dage
Timer
Minutter
Sekunder

Mange tak

Fordi du har valgt at hjælpe os med at blive bedre, Det betyder meget at vi kan udvikle os til at yde en bedre service til vores besøgende

Beskriv her ved siden af hvad du har oplevet hvad der kunne være bedre. Beskriv så godt du kan.

Feedback formular

Skriv din feedback anonymt her i vores formular