Gratis seværdigheder du kan besøge nær Tønder

6 Gratis seværdigheder i nærheden af tønder, som du altid kan besøge. Læs mere om stederne heri denne guide.

Visit Rømø Tønder

Online guides

En gammel borg

Trøjborg slotsruin

Tag ungerne med til Trøjborg ruin, hvor de kan få lov at løbe rundt i ruinen og lege riddere og prinsesser, samtidig med at de kan få historien om Trøjborg.

Trøjborg ligger ved Visby og var ejet Peter Rantzau i en længere periode. I 1851 blev slottet købt af landmand Knud Lausten Knudsen , der havde planer om at oprette et lærerseminarium på slottet. Da planerne ikke blev realiseret, blev slottet delvist nedrevet i 1854, dele af sydmuren og kælderen er bevaret. Det er sjovt for børnene at kunne løbe rundt og se hvor køkkenet har været, og man kan se rumindelingen i kælderen.

Der er også ”hemmeligheder ” det er toilet åbningerne i væggen, hvor man kunne forrette sin nødtørft ud af hullet i væggen, så smuttede det hele ned i voldgraven. Det fortælles, at nogle af murstenene fra Trøjborg blev brugt til at bygge huse i Visby og omegnen.

Stedet hvor guldhornene blev fundet

Guldhornene i Gallehus

Vil du mærke historiens vingesus, så tag til Gallehus og se hvor Guldhornene blev fundet. Det første Guldhorn blev fundet i 1639 , hvor den unge kniplerske Kirsten Svendsdatter faldt på marken, over hvad hun troede var en trærod,det viste sig så at være det første Guldhorn.

Det andet guldhorn blev fundet i 1734 af Erik Lassen. Begge guldhorn blev indleveret til Kongen og som findeløn fik Kirsten Svendsdatter et skørt og Erik Lassen fik 200 rigsdaler.

Senere er hornene blevet stjålet af en fattig guldsmed , der smeltede hornene om og lavede smykker og skospænder af dem. Året efter forbrydelsen blev Heidenreich taget af politiet og sad 37 år i tugthus for sin forbrydelse.

Gravehøje fra bronze og jernalderen

Seværdigheder i Lindet skov

I Lindet skov er der en del gravhøje fra bronze- og jernalderen. Mange steder er der ikke træer omkring dem , så de står tydeligt frem. I den østlige del af skoven ligger der en gruppe storstensgrave, som består af to langdysser og en jættestue, der ligger også Røverkulen, en jættestue hvor den ene dæksten er fjernet så gravkammeret er åbent. Historien fortæller, at der boede en røver ved navn Pibemanden med sin kone og sine 12 sønner.

Ved Rødeledsvej ser man stadig eksempler på Brudgomskobler.

Historien bag Brudgomskobler er , at skovene i 1600 tallet var i meget dårlig stand,så Hertugen indførte en lov om træplantning, som betingelse for at en ungersvend måtte gifte sig. I Slesvig og Holsten skulle bondekarlene plante 10 ege eller 15 bøge, før de måtte gifte sig.

Træerne skulle sætte løv tre gange, før man måtte gifte sig. Det har nok været lang tid for de fleste.

Bunkers

Sikringsstilling nord

Man kan se resterne fra Sikringstilling Nord fra 1. verdenskrig. Den går tværs over Sønderjylland og er verdens bedst bevarede sikringslinie. Den er ca. 50 km lang og går fra Hoptrup i øst til Rømø i vest. På det tidspunkt tilhørte den del af Danmark Tyskland og blev etableret for at hindre et angreb nordfra mod Tyskland. Efter Genforeningen blev nogle af anlæggene sprængt, andre er delvist bevarede.

Millioner af stære

Sort sol

Sort sol er et fantastisk naturfænomen, der kan ses forår og efterår, når stærene samles på træk i store flokke for at overnatte, inden de flyver videre sydpå. De flyver op og samles i store flokke og formørker solen, deraf navnet, før de sætter sig til at sove i eks. Tøndermarsken.

1. verdenskrig

Krigsfangegravene løgumkloster

Krigsfangegravene i Løgumkloster er gravplads for 68 franske, belgiske og russiske krigsfanger fra den nærliggende Løgumklosterlejr. De nåede aldrig hjem. Lejren blev oprettet i 1915 og kunne rumme 2000 fanger, men i marts opstod der plettyfus i lejren og 71 fanger og den tyske læge døde. Lægen blev begravet på kirkegården i Løgumkloster, men fangerne blev begravet i et skovstykke vest for lejren. Monumentet er stort set lavet som det oprindelige og tegnet af Arne Finsen. Øst for pladsen er der en lille murstensbygning, der skulle have tjent som fængsel. I nærheden ligger et enkelt gravsted. Det skal efter sigende være en jøde, så derfor blev han ikke begravet sammen med de andre.

DEL GERNE DENNE GUIDE, HVIS DU KUNNE LIDE DEN

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på linkedin
LinkedIn
Del på email
Email
Del på whatsapp
WhatsApp

Tilmeld dig nyhedsbrevet

bliv opdateret omkring de nyeste oplevelser, events, guides og meget mere.

Ved tilmelding af nyhedsbrevet, acceptere du vores privatlivspolitik, og du vil fremadrettet modtage nyhedsmails og kampange tilbud.

Mange tak

Fordi du har valgt at hjælpe os med at blive bedre, Det betyder meget at vi kan udvikle os til at yde en bedre service til vores besøgende

Beskriv her ved siden af hvad du har oplevet hvad der kunne være bedre. Beskriv så godt du kan.

Feedback formular

Skriv din feedback anonymt her i vores formular