Wadden Sea National Park

Nature created over 60,000 years and today has many wonders. The Wadden Sea on the west coast is part of UNESCO World Heritage and the National Park of Denmark.

Visit Rømø Tønder

Online guides

UNESCO WORLD HERITAGE

in the waddensea

Vadehavet er en kyststrækning, der løber fra Den Helder i Holland op til Esbjerg i Danmark og som er dannet af Weichsel-istiden.

Vadehavet er kendtegnet ved, at bunden har en meget lav dybde langs kysten, som derfor giver en stor forandring i landskabet, når tidevandet løber frem og tilbage. Faktisk kan vandstanden på nogle steder variere med op til 2 meter i almindelige vejrforhold. 

During a flood, the water level can rise by up to 3-4 meters, hvilket også er  derfor man har bygget diger langs Vadehavets kyst, da man foruden ville have oversvømmede marker, byer og veje. 

The marsh behind the dikes

Bag ved digerne ligger marsklandet, som har et meget unikt udseende med dens bare og flade overflade. Marsklandet er opstået af jord, der er blevet tilført over mange tusinde år, af tidevandet, der har skyldet organisk materiale og ler op ad kysten. Denne ler og jord som er dannet, er utrolig frugtbar for både planter og dyr.

Faktisk så finder man idag mange urter og planter som kun vokser i marsken og vadehavsområdet.

National Park Wadden Sea
Migratory birds in the Wadden Sea

Nationalparken har en meget stor betydning for fuglene, især når de trækker mod syd for vinteren. Her lander fuglene nemlig og spiser sig godt mætte, inden de tager den lange tur forbi alperne.
Netop af denne grund, finder man en meget stor diversitet i fuglearter i vadehavsområdet.

Wadden Sea Lamb / Sheep

På kysten, hvor græsset kan gro i vadehavet, går der ofte får og græsser, for at vedligeholde arealerne, samtidig med at fårene får god næring fra de planter der vokser i området. Når fårene og lammene har græsset på de planter, som vokser i det saltede vand, får kødet på lammene en meget unik smag, som anses som en gastrooplevelse.

Tide

Tidevandet i vadehavsområdet er lidt mere specielt, da man ved flod (højvande) kan se hav, så langt øjet rækker og når der er ebbe (lavvande) kan man se havbund, så langt øjet rækker.
Vandstanden kan variere under normale vejrforhold med op til 2 meter.

Storm surge

Stormflod er når vejrforholdene er meget kraftige, samtidig med at der er højvande. Dette kan resultere i meget høje vandstande. Vandstandene kan stige med op til 4 meter, hvilket betyder, at digerne presses til det yderste, hvorfor der nogle gange sker et brud på digerne.

Especially for the Wadden Sea

Rømø & Tønder - Oysters

Rømø Oysters

Rømø-Østers har gennem årtier tilpasset sig den vilde tilværelse på Vadehavets vidstrakte bankeområder og den helt specielle rytme mellem ebbe og flod, storm og is.

Queller in Wattenmeer

glasswort

Kveller er en salturt, der vokser vildt i Vadehavsområdet. Da den vokser i saltvand, indeholder den naturligvis salt og er derfor brugt ofte i salater eller som tilbehør til nogle af de lokale råvarer, som f.eks. Rømø Østers og Rømø Rejer

Horsehead seal on Helgoland Island, German Bight, Germany

Seal Safari

Fra maj til september kan man opleve sælerne, der ligger og hviler sig på sandbankerne i vadehavet. Hvis du har lyst til at opleve sælerne, kan man tage med en sælsafari på en trækutter og høre guiderne fortælle om vadehavet og sælerne.

Ting du kan opleve i Vadehavet

Guided Eastern Tour

Om du har smagt østers før eller ej, så er dette et must-see og noget, du kan opleve sammen med familie eller venner. Med et par gummistøvler og en guide, indtager I Vadehavet, på jagt efter de værdifulde Rømø Østers.

Black Sun

Sort Sol er et naturfænomen, som man kan se i efteråret og foråret, når flere hundredetusinde stære trækker sydpå for vinteren, og tilbage igen, når forårets lune vejr tillader det.

sealsafari

Fra maj til september kan man opleve sælerne, der ligger og hviler sig på sandbankerne i vadehavet. Hvis du har lyst til at opleve sælerne, kan man tage på sælsafari med en trækutter og høre guiderne fortælle om vadehavet og sælerne.

Feel the tide

Noget man bare skal afprøve, er at befinde sig i Vadehavet, når tidevandet skifter. Der er noget magisk over at kunne mærke vandet trække ind over fødderne og være vidne til, når vandstanden stiger, hvilket den gør hver eneste dag.

Bathing on the "almost infinite beach"

Stranden på Rømø er ikke nogen almindelig strand, den er nemlig så stor, at på det bredeste led, er stranden op til 3 km bred. Det betyder også, at når der er lavvande, så kan man gå meget langt ud i vandet, før man ikke kan bunde mere.

Walk in the Tøndermarsken Photo: Ulrik Pedersen, Tøndermarsk Initiative. The picture must be used in connection with the mention of the Tønder marsh and / or the Tøndemarsk Initiative.

Barrels Marsh

Marsken er skabt af vadehavet igennem tiderne, derfor finder man et utroligt frodigt område, med masser af smuk natur og dyreliv.

Aerial Photo Romo - Photo Knud E. Christensen (2) -1200px

Romo Beach

Nordens største strand ligger midt i vadehavet, og er at finde på Rømø. Stranden fylder omtrent halvdelen af øens areal. Hvert år strømmer millioner af gæster til stranden, for at nyde vandet og sandstranden.

Guides in the Wadden Sea

172880_vadehavssmedjen-3

Wadden Sea smithy

We offer Black Sun, Trin Bot, Hent Tidevandet, Springstage, Østersture, Snapseture, local guided tours

Birdwatching.dk

Marit fra birdwatching.dk er en meget engaret fuglekigger, som også ved en del om vadehavet og marsken. Marit er den perfekte guide til fugleture.

W750H400_UMbpX38AAQEAAA4tCQs-XGavzD50w3EAAGb1ckEAAAAC

Black Safari

Sort Safari tilbyder ture indenfor Østers safari, sæl safari, sort sol og ander fugleture

PLEASE SHARE THIS GUIDE IF YOU LIKED IT

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
guides
Bjarke Petersen

The marshes

The barrel marsh is a quite unique landscape, with a beautiful nature and a rich plant and bird life.

Read more "

We still supply Rømø Oysters

Despite the situation, we still ship Rømø Oysters throughout Denmark.

Thank you

Because you have chosen to help us get better, It means a lot that we can evolve to provide a better service to our visitors

Describe here next to what you have experienced that could be better. Describe as best you can.

Feedback form

Write your feedback anonymously here in our form