16 seværdigheder på Rømø

I dette indlæg kan du læse om de mest populære Seværdigheder, der er at finde på Rømø. Tag familien i hånden og kom ud og oplev Rømøs unikke natur samt de seværdigheder, øen gemmer på.
Visit Rømø & Tønder
Online guides
1

RØMØ DÆMNINGEN

På vej til Rømø finder du den godt 9 km lange dæmning, der giver det første indtryk af Vadehavet. Her befinder du dig midt i Vadehavet, uden at fuglene anser dig. Kør ind på en vigeplads og oplev flokkene af ryler, ænder, gæs og af og til havørne på jagt.

Langs dæmningen ses også de grøblerender – der kan minde om en pløjemark – som øger aflejringen af det materiale, tidevandet bringer ind, og som er med til at stabilisere dæmningen.

Dæmningen blev bygget færdig i 1948, og før den tid, sejlede man til Kongsmark, hvorfra der var en hestetrukket sporvogn til Lakolk.

2

LAKOLK STRAND

Besøg én af Europas bredeste sandstrande på Lakolk Strand, hvor det er muligt at køre helt ned til vandkanten.

Her er gode bademuligheder – også 

På stranden kan man også surfe på de store eller små vesterhavsbølger.

Stranden er desuden et eldorado for drageentusiaster. De kommer i tusindtal – ikke mindst den første weekend i september, hvor der på Rømø holdes én af de største dragefestivaler i Europa på øen.

 

3

HVALBENSHEGNET VED JUVRE

I årene mellem ca. 1660 og 1860 deltog en stor del af Rømøs mandlige beboere i hvalfangsten i Ishavet mellem Spitsbergen og Østgrønland. Især i slutningen af det attende århundrede, var der mange hvalfangere på Rømø, og en del af dem havde ledende poster ppå skibene, bl.a. som kommandører (kaptajner), styrmænd og harpunerer. 

Sommetider havde hvalfangerskibene kæbebenene af de fangede hvaler med hjem. På de træfattige øer blev knoglerne anvendt som en slags erstatning for træ. De blev bl.a. brugt til havehegn, men de er nu alle forsvundet, lige pånær hvalbenshegnet ved Juvre på Rømø, der er det eneste bevarede hvalbenshegn på de nordfrisiske øer. Det historiske havehegn er et helt unikt og specielt syn og et must-see, når du besøger Rømø.

4

ØSTERSBANKER

I vadehavet kan du finde stillehavsøsters i tonsvis. Ved lavvande tørlægges store østersbanker, der ligger i overfladen og bare venter på at blive plukket. Ønsker du at få alle sanser stimuleret, så er en østerstur den ultimative oplevelse.  Du kommer helt tæt på, når du blot få hundrede meter ude på vadefladen finder østersbankerne. Her kan du vade ud og frit plukke masser af østers –  der for tiden kendetegnes som verdens frækkeste råvare.

5

MILITÆRT ØVELSESOMRÅDE

På det nordlige Rømø ligger Juvre Sand, der dækker over et 20 km² stort område. Det er et militært øvelsesområde, der har været brugt af forsvaret siden 1954. Nu bruges det især til at uddanne hærens piloter, der med fly angriber attrapper af kampvogne, fly og militære køretøjer. Når der er øvelse, hejses signalkuglerne, og der tændes et hvidt blinkende lys i toppen af kontroltårnet. Der er permanent adgangsforbud i det militære øvelsesområde, men det er  tilladt at overvære øvelserne fra udsigtsplatformen ved p-pladsen. Vær dog opmærksom på, at der i skydeterrænet bruges laserlys, der kan give øjenskader, hvorfor brug af kikkert frarådes. Det er altid tilladt at gå eller cykle langs det 10 km lange Juvre-dige, som beskytter det store marskområde, Juvre Enge.

6

BUNKERS I TVISMARK PLANTAGE

Mellem Rømø-dæmningen og Lakolk Strand, ligger Tvismark Plantage, der er et område på ca. 1,5 km² med fyrreskov, heder og klitter. Tvismark Plantage huser ca.15 af de 50 tilbageværende bunkere på Rømø, der stammer fra den tyske besættelse i 1940-1945. Omkring “Mammutbunkeren” havde tyskerne én af de største radar-stillinger. Det var umuligt at sprænge dem væk efter krigen, og i stedet blev de mere eller mindre begravet i sand. De fleste bunkere er låst af, men det er muligt at komme på en guidet bunkertur, hvor man kan få lov at komme med ind i nogle af bunkerne og endda ud gennem en nødudgang. Guidede ture kan reserveres hos Naturcenter Tønnisgård.

7

TØNNISGÅRD NATURCENTER

Året rundt tilbyder Tønnisgård Naturcenter mange forskellige sjove og spændende ture for børn og voksne i alle aldre. Der er et hav af aktiviteter og oplevelser – lige fra guidede bunkersture til østersture i Vadehavet.
Tønnisgård huser endvidere en udstilling om naturen mellem “Vadehav og Vesterhav”.
Dertil kan man i den gamle kommandørgård få svar på Rømøs dannelse, hvordan rav opstår, hvem der er strandengens hemmelige beboere, se film om nationalpark Vadehavet og meget mere.

De har også en butik med ravsmykker, krus, bestemmelsesark, plakater, østersknive og mange andre ting.

8

SPIDSBJERG

Rømøs smukkeste udsigt får du fra Spidsbjerg i Kirkeby Plantage. For at komme til  Spidsbjerg, skal du på en tur gennem lyngen og bestige de 50 træ-trappetrin, for at nå til Rømøs højeste og smukkeste punkt. 

Fra den 19 meter høje bakke kan man mod vest tage et kig til havet. Mod syd er der udsigt til Havneby, færgen og den tyske ø, Sild. Mod nord kigger man hen over Kirkeby Plantage til Rømø-dæmningen og i klart vejr skimtes Esbjerg i horisonten.
En absolut vidunderlig gåtur – som ikke er afmærket – følger toppen af klitterne gennem det åbne landskab med klithede. 

9

RØMØ BRANDSTATION

Brandstationen i Kirkeby var før i tiden redningsstation og er Rømøs eneste oprindelige redningsstation. Den blev opført i 1887, i en tid, hvor skibsfart endnu var den væsentligste levevej på Rømø.

Redningsstationen er opført lige syd for Rømø Kirke, så langt mod øst på øen, at den var placeret i sikkerhed for stormfloder. Men samtidig lå stationen, så det var muligt at bugsere redningsbåden relativt hurtigt, under storme. Fra tårnet på taget kunne redderne holde øje med eventuelle nødstedte skibe.

Redningsstationen blev i 1968 overtaget af Rømøs frivillige brandværn. Det frivillige værn opstod efter flere storbrande i 1950’erne og 1960’erne, hvorefter øboerne ønskede større tryghed – og derfor blev redningsstationen omdannet til brandstation.

10

SØNDERSTRAND

Den op til 4 km brede Sønderstrand er legeplads for både børn og voksne.
På stranden er det tilladt at køre strandsejlads for de 3-hjulede køretøjer, der drives af vinden.

Den nordlige del af Sønderstrand er afsat til kitebuggies, der styres med fødderne, mens armene holder fast i dragen, der driver køretøjet fremad.

Den sydlige del af stranden er afsat til almindelige strandsejlere, blokarts, der har sejl og styr og er forholdsvis nemme at køre.
Rømø giver – som ét af få steder i Danmark – mulighed for at køre udstyret direkte nede på stranden. Der er rigeligt med plads til dem, der hellere vil kigge på, bade, solbade eller gå en tur i klitterne.

Lige som ved Lakolk Strand, er det tilladt for biler at køre helt ud til havet.
Man skal dog være opmærksom på tidevandet.

11

LAKOLK BUTIKSCENTER

Lakolk butikscenter er en oplevelse i sig selv og hele miljøet emmer af hygge og ferie. 
Du kan købe et hav af souvenirs i én af de mange butikker. Eller er du til fantastiske tilbud på sportsoutfit, så er der også gode muligheder for det på butikstorvet. 

Trænger garderoben til et pift eller skal du have nye sko , så kan du finde det i én af tøjbutikkerne.

Der også rig mulighed for at finde en lækker is eller noget at spise, i én af Lakolks populære caféer.

Sommeren igennem er der ligeledes gode oplevelser og aktiviteter for børnene. De kan hoppe igennem på Vesthops hoppepuder og borge eller køre på Segway på den anlagte bane.

12

PÅ TUR MED RØMØ-SILD FÆRGEN

Skal der lidt ekstra oplevelse til på din Rømø-ferie, kan man fra Havneby tage færgen til den tyske ø Sild (på tysk Sylt).

Fra færgen kan man se vadehavet på den ene side og Nordsøen på den anden, hvilket gør naturen helt unik og speciel. Lad roen sænke sig over dig og tag et lille hvil eller nyd den smukke udsigt ud over havet, fastlandet og øerne – Rømø og Sild.

På Sild finder man mange muligheder for oplevelser og aktiviteter – her findes alt, lige fra eksklusiv shopping og luksuriøs spise, til unik natur og en fascinerende historie.

13

MUSEET KOMMANDØRGÅRDEN

Gå ikke glip af Rømøs gamle Kommandørgård, der blev bygget i år 1746, under Rømøs storhedstid med hvalfangst.

Gården ligger med en fremragende udsigt over Vadehavet og rummer usædvanligt gode eksempler på 1700-tallets detaljerede malerhåndværk og snedkerarbejde. 

I laden kommer man helt tæt på et kæmpe skelet fra en kaskelothval, der strandede på Rømø i 1996. Den giver et godt indtryk af, hvilke store dyr og naturkræfter datidens kaptajner kæmpede med i det nordlige ishav.

14

SKOVLEGEPLADS

Skovlegepladsen i Kirkeby Plantage på Rømø, blev indviet i 2016. Det er en legeplads der bygger på natur og et hav af oplevelser, for børn og barnlige sjæle.

Skulle du få lyst til at besøge skovlegepladsen, skal du blot følge skiltene fra den nordligste parkeringsplads i Kirkeby Plantage på Rømø.

15

SCT. CLEMENS KIRKE

Sct. Clemens kirke er Rømøs eneste kirke. Kirken er utrolig smuk og velholdt og ligger højt placeret, så der fra kirkegården er den smukkeste udsigt ud over heden og havet. På kirkegården er de mange skibskommandører begravet, og den fortæller derfor en helt unik historie om fortidens kaptajner, der kom fra Rømø.

16

HAVNEBY

To bjergede kanoner fra tiden under Trediveårskrigen, erindrer i dag om det søslag, der fandt sted, mellem danske og hollansk-svenske skibe d. 1. juli 1644. 
De to gamle forladekanoner eksisterer endnu, den dag i dag, og er placeret på en klit, øst for Havneby Kro.

I det 19. århundrede havde den danske regering planer om at bygge en eksporthavn med dæmning til Jylland ved Listerdyb. Men efter 2. Slesvigske Krig i 1864, tilgik Rømø Tyskland, og den danske regering måtte derfor opgive planerne. I stedet blev havnen i 1869 bygget i Esbjerg.

Men i 1961 fik byen sin havn og herfra bliver der i dag bl.a. fisket rejer og muslinger. Fra havnen i Havneby er der ligeledes forbindelse med Rømø-Sild færgen, der dagligt sejler mellem Havneby på Rømø og List på Sild.

Indhold oversigt

Tønder by
Inspiration til oplevelser

Seværdighedstur i Tønder by

Som turist i Tønder er der nogle ting som man bare må se og opleve. i denne guide finder du 7 attraktioner i Tønder midtby som helt sikkert vil berige dit besøg i Tønder.